niedziela, 6 stycznia 2013

Zakwas - jak przygotować

Jak w domowych warunkach przygotować zakwas ??

Przygotowuję zakwas wlewając letnia wodę do naczynia, dodając mąką żytnią razową typ 2000 i tę mieszaninę pozostawiam na 3 dni.
Po dokładnym rozmieszaniu, dodaję ponownie porcje mąki i wody.
Dokładnie wymieszać.
Odstawić na 24 godziny.

Zakwas przechowuję w lodówce z słoiczku.

Dlaczego sam piękę chleb ???
Wszechobecna chemia doprowadza nas do co raz gorszego stanu zdrowia....
Czym są dodatki tzw E ???
Poczytaj
medycyna-prewencyjna.blogspot.com


Przygotowując zakwas musimy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Zakwas musi "dojrzewać" inaczej skiśnie lub się przegrzeje. Zimą zawsze zostawiam go w pobliżu grzejnika /zupełnie jak ciasto drożdżowe do wyrośnięcia.

W czasie dojrzewania zakwasu, powstają na jego powierzchni delikatne pęcherzyki powietrza oraz zakwas ma zapach lekko kwaśny.

Zapraszam też na
z-zycia-kuchni.blogspot.com


slawomirg11.blogspot.com


kwasyomega3.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz